dinsdag 22 maart 2016

Sleutelhangers

Trends en hypes komen en gaan op allerlei gebied. Het maken van sleutelhangers met de borduurmachine is zo'n hype. In fb-groepen over machinaal borduren komen allerlei foto's langs van gemaakte sleutelhangers en op deze hype wordt door de makers van borduurpatronen gereageerd met leuke patroontjes.  
We konden bij de borduurclubs niet achterblijven: sleutelhangers maken!!
 
Het zijn kleine projecten, snel te maken met maximaal resultaat.Voor het maken van de sleutelhangers heb je een wat stevigere stof nodig, bijvoorbeeld (dun) leer, kunstleer/ skai of vilt, ringen voor sleutelhangers en eventueel knopen of kamsnaps. 
Omdat de sleutelhangers geen grote patronen zijn, kunnen er een aantal bij elkaar geplaatst worden in dezelfde ring. Zo maak je er gelijk een aantal in een keer. 
Scheurvlies in de ring, tijdelijke plakspray op het scheurvlies spuiten en de stof/leer/kunstleer er los bovenop leggen en borduren maar.
Borduur het patroontje tot voor de laatste kleurwisseling. Bij veel patronen is het mooi om de achterkant van de sleutelhanger van dezelfde kleur te maken. Op dit punt plak je dan aan de achterkant van je ring dezelfde stof/leer als je aan de voorkant hebt gebruikt en borduurt daarna de laatste kleur. 
Als het patroon bestaat voor- en achterkant in 1 borduurpatroon (bijvoorbeeld van het uiltje dat op de foto's staat), dan hoef je deze laatste stap niet te doen. 
Vervolgens knip je de geborduurde sleutelhanger vlak langs de kant uit de voor- en eventueel achterkant. Als laatste plak je de voor- en achterkant van de sleutelhanger met knutsellijm aan elkaar vast of maak je van de bovenzijde van de sleutelhanger een lus en maakt deze vast met een bijpassende knoop of kamsnap. 
Ik heb ervaren dat kamsnaps niet blijven zitten als je te dik leer gebruikt. De kamsnap moet dan 2 lagen leer bij elkaar houden en dat werkt gewoon niet. Vandaar dat ik bij een aantal mijn sleutelhangers een jeansknoop of ander klein knoopje gebruikt heb. 
Kamsnaps zijn zo leuk om te gebruiken , ze zijn er in heel veel kleuren. Mocht je ze ook willen aanschaffen, eventueel met een speciale kamsnaptang? Kijk dan eens hier (klik).
Kunstleer in alle kleuren van de regenboog kun je hier (klik) vinden, je hebt maar ongeveer 25 centimeter nodig voor behoorlijk wat sleutelhangers.  
Ringen voor de sleutelhanger vindt je o.a. bij de Wibra, Xenos of Action of kijk eens in je rommellaatje of je losse onderdelen voor sleutelhangers nog ergens hebt liggen...
Borduupatroontjes voor sleutelhangers kun je op de volgende websites vinden:
De bovenstaande foto's zijn van de sleutelhangers die ik zelf maakte. Maar de dames van de borduurclubs zaten ook niet stil. Onder zie je een aantal foto's van de sleutelhangers die zij maakten....leuk toch?