maandag 23 november 2015

Sokken in honingraat met overgehaalde draden ~ Halbstarke juli 2015

Niet helemaal braaf, maar ook niet helemaal wild. Dat is de omschrijving van de sokkenwol van Tausendschon onder de naam Halbstarken. Dit jaar koos ik voor een maandelijks abonnement bij Tausendschon uit deze categorie. Het is er dit jaar nog helemaal niet van gekomen om sokken te breien, even in een vergeten hoekje geraakt...terwijl ik het toch zo leuk vindt om te doen.
Er liggen dus nog een aantal garenstrengen met verschillende kleurstellingen op me te wachten om veranderd te worden in bijvoorbeeld sokken of een ander klein project.
Een week of twee weken geleden koos ik uit de strengen die van juli 2015: een mengeling van verschillende paarstinten, ecru en beige.
Het patroon voor de sokken haalde ik uit het boek "Alle steken voor het handbreien" van Katia: honingraat met overgehaalde steken. In het boek staan van de meest kassieke tot de meest complexe steken...eenvoudig, ajour, kabels, tweekleurig, Ierse steken, jacquardsteken. in totaal 274 steken voor het handbreien. Alle steken zijn apart gefotografeerd en gedetailleerd beschreven voor een juiste uitvoering. Ik vond in het boek een aantal voorbeelden die prima te gebruiken zijn voor sokken, er zullen er dus nog wel een aantal sokken met een leuk patroon volgen.
Dit patroon bestaat uit een herhaling van 6 steken over 8 toeren en dus prima te gebruiken voor het breien van sokken.
Voor de hiel koos ik voor een verstevigde hiel en de teen is de variant met minderingen.
Wat was dat weer leuk om te doen, sokken breien.....het volgende paar staat alweer op de pennen...
Patroon: honingraat met overgehaalde draden uit "Alle steken voor het handbreien"van Katia
Gebruikt garen: Tausendschon Halbstarke juli 2015
Samenstelling: 75% scheerwol superwash, 25% polyamide
Looplengte: 420 meter
Gebruikte naalden: 4 x 2,5 mm
Voor de liefhebbers, onderstaand vindt je het door mij gebruikte patroon met de beschrijving per toer. Let op: bij de bovenvoet heb ik de zijkanten laten eindigen bij een heel patroon aan beide zijden:
Het patroon wordt gebreid over een herhaling van 6 steken.
1e naald en alle oneven naalden: recht breien
2e naald: *5 steken zonder te breien averecht over laten glijden (= met de draad aan de voorkant van het werk, 5 steken zonder te breien averecht over laten glijden op de rechternaald, hierbij de naald insteken alsof deze steken averecht gebreid worden), 1 steek recht *. Herhaal van * tot *.
4e naald: * 2 steken recht, haal de rechternaald onder de draad tussen de 5 ongebreide steken van de 2e naald, brei 1 steek recht en laat hierbij deze steek onder de draad gaan, 3 steken recht breien*. Herhaal van * tot *.
6e naald: * 2 steken zonder te breien averecht over laten glijden, 1 steek recht, 3 steken averecht over laten glijden. Herhaal van * tot *.
8 naald: * Brei 5 steken recht, haal de rechternaald onder de draad tussen de 5 ongebreide steken van de 6e naald, brei 1 steek recht en laat hierbij deze steek onder de draad gaan.* Herhaal van * tot *
9e naald en verder: herhaal vanaf de 1e naald.

4 opmerkingen:

Bets zei

Mooi kleurcombinatie zeg en een leuk patroontje Jij zal geen koude voeten krijgen van de winter.

Marianne zei

Wat een leuk patroon!
mooie kleuren ook!
heerlijk zeg, dokken breien. Ik ga ook maar weer eens aan de slag ermee.
dank je wel voor het showen!
Marianne

creadinah zei

De sokken zijn heel mooi geworden....leuk patroontje, mooie kleur. Bedankt voor het showen en het delen van het patroontje.

Gr. Dineke

Corina zei

Wat een mooie kleuren zeg.
Vind ook de sokken heel erg mooi geworden.
Ga je veel plezier van hebben nu het kouder word.

Corina