vrijdag 23 augustus 2013

Ecru groene Havana Lace sokken

De afgelopen weken heb ik niet zo heel veel gevarieerd creatiefs gedaan, alleen de breinaalden met wat garen zijn uit de tassen opgediept en ik heb een paar boeken gelezen. Een aantal projecten is van de pennen gegleden die ik de komende tijd hier zal laten zien.
Als eerste een paar sokken in een kantpatroon met bijzondere hielverwerking.
Het garen kocht ik bij Piratenwolle en is in een verlopend kleurpatroon geverfd van ecru naar middelgroen.
Het patroon Havana Lace staat in het boek Sock Club van Charlene Schurch en Beth Parrot. In dit boek zijn patronen verzameld die ooit gebruikt werden in zogenaamde "sock clubs". Deze sokkenclubs worden vaak georganiseerd door patroonontwerpers, garenwinkels of andere enthousiaste breifanaten. Je kunt je dan al dan niet tegen betaling aanmelden om mee te doen met de club en breit dan vaak gezamenlijk aan hetzelfde sokpatroon waarvan je het eindresultaat met elkaar deelt. Er ontstaan dan dezelfde sokken, maar in heel veel verschillende uitvoeringen qua kleurgebruik, erg leuk om te zien. Het boek bevat vanuit deze sock clubs gevarieerde patronen om te breien.
Het gaatjespatroon is relatief makkelijke te breien, het was bij de overgangen tussen de verschillende naalden even opletten dat de draad mooi strak bleef. Het patroontje werd gaandeweg bij het breien zelfs een beetje saai om te doen. De uitdaging van dit patroon zit in de manier waarop de hiel wordt gebreid. Het is een variatie op een strong heel en in plaats van te meerderen voor de hiel bij boven- en ondervoet, het meerderen begint bij deze hiel middenachter op de hiel en loopt uit over de achterkant naar de onderkant van de hiel.
Het levert een bijzondere hiel op die heel mooi overloopt van de hiel naar de zijkant van de voet.Je vraagt je echt af hoe je dit breit als je het voor de eerste keer ziet. Het feitelijke breien was leuk en leerzaam om te doen, ik zal deze manier van het breien van de hiel zeker nog eens gebruiken.
Op een aantal foto's zie je een emaille melkkan die ik deze week bij een kringloopwinkel op de kop tikte voor maar 2,50. Ik vond het zo'n mooie kan, die kon ik voor dat bedrag echt niet laten staan... :-)
Patroon: Havana Lace van Charlene Schurch
Garen: Piratenwolle
Samenstelling: 75% scheerwol, 25% polyamide
Gewicht en lengte: 100 gram, 420 meter looplengte
Gebruikte naalden: 2,5 mm

6 opmerkingen:

Atelier Valerie zei

Jij kijkt vooruit op de koude dagen ...
Zo een mooie gebreide sokken, super!
Een fris kleurtje voor in de winter.
Fijn weekend,
liefs Valerie ♥

Ellen zei

Prachtige sokken en wat een mooie hiel! Daar ga je van genieten!

Groetjes,
Ellen

Elizabeth zei

Wat een bijzonder mooie sokken!
Dit moet toch een feestje zijn om zoiets prachtigs met elkaar te breien...
Ze zijn haast te mooi om aan te doen!

groetjes, ELizabeth

simoneannemone zei

Mooie kleur heeft dit garen!
Lijkt me mooi om daarvan zo een sok te zien verschijnen (nou ja, het duurt even).

Saskia

Bets zei

Wat een prachtig paar sokken . Vooral de hiel vind ik zo mooi.
gr bets

poetsie zei

Ik ben helemaal fan van jouw sokken. Ik zou best eens een paar willen bestellen. :)