vrijdag 12 oktober 2012

Deurstopper, deel 2

In mijn voorgaande berichtje liet ik al een foto zien van de materialen en borduurpatroon dat klaarlag voor het maken van een deurstopper bij de borduurclub van afgelopen vrijdag.
Wat een verrassend leuk project om met elkaar te maken, het resultaat is leuk, kleurig en goed te gebruiken geworden. Het is "Hooty, the doorstopper".
De voorkant van de deurstopper bestaat uit 4 afzonderlijke delen die op de borduurmachine worden geborduurd (1). Ik heb op de foto's nummers geplaatst, deze corresponderen met de uitleg die volgt. De uitstraling verschilt door het gebruik van andere kleuren stof en borduurgaren, allerlei variaties zijn natuurlijk mogelijk (2). Als alle 4 de delen zijn geborduurd worden ze met de naaimachine aan elkaar genaaid, de voorkant is dan klaar (3). De achterkant wordt gevormd door de vorm van de voorkant na te knippen uit bijpassende stof. Het is de bedoeling om deze zelf te voorzien van een bijpassend (doorstik) patroon. Ik koos voor het maken van ruiten op de stof die ik vooraf tekende met krijt op de stof (4).
De open zoomsteek die ik uitkoos op de naaimachine leek heel erg op de borduursteek die op de voorkant werd toegepast (5). Nu kon het doorstikken beginnen (6). So far, so good....tot ik het resultaat zag van het opstrijken van vlieseline voor het doorstikken: allerbelabberdst!! (7) Het is na een avondje balen weer goedgekomen: ik heb een nieuwe achterkant verstevigd met strijkkatoen in plaats van vlieseline en toen ging het wel goed. Als vulling voor de oren en vulling aan de onderkant van de deurstopper vond ik nog een heel oud zakje "granulaat", de prijs op het zakje was nog in guldens. Kun je nagaan...(8)
Om een vlakke ondergrond te krijgen maakte ik van karton een soort bodem die ik onderin de deurstopper plaatste (9) en als laatste werd de onderkant er met de hand ingenaaid (10). Om de deurstopper enig gewicht te geven en te laten staan voor een deur, maakte ik een extra zakje dat ik aan de onderkant in de deurstopper stopte voordat de bodem erin werd gemaakt, het werkt goed.
Patroon: Hooty the doorstopper van Inspiration Mutz
Garen: diverse kleuren Janome borduurgaren en Angel King zilver
Stoffen: diverse stofjes uit de Sanctuary collection van Patty Young
Tijdens de borduurclub werd geborduurd aan verschillende uitvoeringen van Hooty, maar ook de kattendeurstopper, hondentochtstrip en haandeurstopper werden gemaakt.
Al deze patronen zijn eveneens te vinden op de website van Inspiration Mutz.
Ik heb de smaak te pakken: ben nog bezig met een andere versie van Hooty en voor dochterlief volgt nog een kattenkussen.

4 opmerkingen:

Maya zei

Wat een leuke deurstoppers!

Bets zei

Ook deze is echt gaaf geworden.
Ik vond het een heel leuk project.
gr bets

Katy zei

Hello I'm new to your blog from the party I'm new to blogging I'd appreciate your thoughts on my blog.

http://mummygibsonadventures.blogspot.co.uk/

Corina zei

die is heel erg leuk geworden hoor vind ook die anderen erg leuk.

Corina