De gehaakte hexagonnen lagen in stapeltjes van 6, 8 of 12 stuks op de leuning van de bank te wachten om aan elkaar gemaakt te worden. Ik heb een aantal manieren van aan elkaar haken geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een gehaakte rand die zo min mogelijk zou opvallen. De aandacht voor de deken moet naar de hexagonnen met de bloemen, groot of klein, gaan en niet naar een opvallende rand om de blokken aan elkaar te krijgen.
Ik haakte de blokken aan elkaar zoals ook gebruikt is bij de CAL 2016 van Scheepjes, de zogenaamde "ritssluiting-joining":
- Neem de 2 blokken die tegen elkaar moeten komen en leg deze naast elkaar met 2 zijden tegen elkaar die aan elkaar gehaakt moeten worden. Goede kant van de blokken naar boven;
- Kijk nu naar de vasten-rand rond elk motief. Elke steek heeft 2 lussen, de voorste lus (de lus die naar je toe ligt), en de achterste lus (die naar de tafel waarop je werkt gericht is). Deze achterste lus noemen we vanaf nu ‘BINNENSTE LUSSEN’. Je gebruikt ENKEL deze BINNENSTE LUSSEN voor de joining;
- Gebruik een grotere maat haaknaald, om een losse rekbare steek te verkrijgen, zodat je deken niet gaat trekken. Dit is heel belangrijk!
- 2 motieven joinen: je begint in de steek onder die met de contrastdraad, en je eindigt in de steek met de contrastdraad, dit betekent dat je telkens 29 steken zal joinen.
Neem je garen en je haaknaald. Maak een halve vaste op de haaknaald. Steek de haaknaald van voor naar achter in de binnenste lus van de eerste steek. Vervolgens steek je de haaknaald in de binnenste lus (ook van voor naar achter) in de eerste steek van het andere motief. Haal nu door alle lussen (je draad zit aan de achterkant van je werk, dit hoort zo!).
Haak nu de volgende steek: steek je haaknaald opnieuw van voor naar achter in de volgende binnenste lus van het eerste vierkant, vervolgens doe je hetzelfde in de binnenste lus van het volgende motief en haal door alle 3 de lussen. Zorg ervoor dat je steken mooi gelijkmatig en los zijn, zodat je een rekbare steek verkrijgt. Haak op deze manier verder, steek voor steek, tot de eerste 2 blokken aan 1 zijde aan elkaar zijn gehaakt (tot aan de "hoek"van het blok). - Wil je deze methode uitgelegd zien in een filmpje? Klik dan hier en je ziet het in een duidelijk filmpje.
Bij het begin van de Frida's Flower CAL had ik een foto opgeslagen van een deken, waarvan ik de schikking van de blokken heel erg mooi vond. Bovendien bestond deze versie uit iets meer gehaakte hexagonnen per week, zodat de deken in zijn totaliteit ook groter zou worden.
Ook met de rand wilde ik niet de aandacht van de blokken afleiden en koos ik voor een rand in weefsteek (klik hier voor een filmpje met uitleg over deze steek), waarbij ik wel bijna alle gebruikte kleuren liet terugkomen van geel via wit, lichtgroen, lichtgrijs naar de buitenste toer in zwart.
Het was een leuk, uitdagende CAL om aan mee te doen. De kleurenkeuze is goed uitgevallen, ik ben er blij mee. De deken ligt voor het grijpen op de bank voor de liefhebber en past goed bij de uitstraling van onze inrichting. De plannen voor de volgende deken, een bestelling van dochterlief, zijn al klaar. Een klein gedeelte van dit patroon zal ik daarvoor gaan gebruiken.
Als laatste het leren label: Handmade with ♥ (uiteraard.... ☺)
Gebruikt patroon: Frida's Flower CAL 2016 (klik hier voor alle patroondelen)
Gebruikt garen: Scheepjes Color Crafter (klik hier voor alle 93 kleuren)
Haaknaald: 5 en 5,5 mm
Leren label: Handmade ♥ van Wolcafe (klik hier)
3 opmerkingen:
Wat is ie mooi geworden!
Hij is schitterend geworden.
Waaauw!!! Deze is zoooo prachtig!!! Via Annemerie haar linkparty kwam ik op je blog terecht en je deken trok meteen men aandacht! <3
Een reactie posten