woensdag 21 september 2016

Pincushion paspoppen met organza corsages

Het begon met de vraag van Anita (Bredow van Nitidesign) of ik op de Kreavak in Houten op 11 en 12 september jl. wilde komen demonstreren. De volgende vraag was wat ik wilde laten zien op deze vakbeurs voor winkeliers en met welke materialen.
Ik had nog een idee in mijn hoofd dat ik al een aantal jaren geleden had opgeslagen. Ken je dat? Een mapje met als naam "Ideetjes om te maken, patronen om nog te borduren"?
Op mijn laptop c.q. externe harde schijf heb ik zo'n overvolle map met allerlei borduurpatronen, foto's, links naar leuke projecten en beschrijvingen van van alles en nog wat. Leuke dingen om "ooit" nog eens te maken, voor als je echt niet weet wat je moet doen....De map puilt uit, ik kan iets soms niet meer vinden, terwijl ik zeker weet dat ik het heb opgeslagen. Gelukkig heb ik dan ook nog Pinterest waarop ik leuke ideeën kan opslaan..... :-)
In dat betreffende mapje vond ik de link naar een site met een gratis patroon voor een pincushion oftewel speldenkussen paspopje. Heel leuk met verschillende stofjes, vastgemaakt op kaarsenstandaards in verschillende maten en met een corsage om het helemaal af te maken.
Ik begon met een bezoek aan de kringloopwinkel en ging naar huis met drie verschillende kaarsenstandaards: bont gekleurd, allen anders gevormd en in verschillende hoogtes.
Die moesten dus geverfd worden in een andere kleur: wit, licht- en donkerder grijs. Daarvoor gebruikte ik de decoverf van de Action. Deze verf is zo makkelijk in het gebruik, je doet het in een schaaltje of verfbakje en verven maar. De kaarsenstandaards heb ik licht geschuurd met een schuurmatje, even afgenomen met ontvetter en laten drogen.
De eerste keer dekte de verf niet helemaal, na een uurtje drogen kon de tweede laag er al op. De grijze standaards moest ik de volgende dag nog een keer verven. Daarna was de rode ondergrond van de standaard helemaal verdwenen.
Uit de nieuwe collectie van Craft Cotton, gebruikte ik drie verschillende stofjes voor de lijfjes van de paspop. De vrolijke stofjes hoef je natuurlijk niet in Engeland te bestellen, deze en veel van de andere stofjes van Craft Cotton zijn te koop bij Da's Tof (klik hier)Het patroon voor deze paspopjes kun je gratis downloaden van de site van The DIY Dish (klik hier).  Op deze pagina staat een filmpje waarin de dames van The DIY Dish stap voor stap uitleggen hoe het paspoplijfje gemaakt moet worden, heel handig!
Om de stof te verstevigen streek ik vlieseline aan de achterkant van alle patroondelen. Zo werden de lijfjes wat steviger en mooier op te vullen.
De lijfjes van de paspoppen lijmde ik met een lijmpistool stevig op de geschilderde kaarsenstandaards vast. Door het vervoer van en naar de beurs raakte er wel een los, ik heb het lijfje met daarom met textiellijm weer vastgeplakt. Ik hoop dat 'ie nu beter blijft zitten.
Als laatste borduurde ik de losse onderdelen die de corsages moesten worden. Uiteraard in bijpassende kleuren bij de stofjes. Per corsage borduurde ik het dubbele aantal losse onderdelen om zo goedgevulde bloemen te krijgen. Ik spande twee lagen organza met daartussen een laag dun wateroplosbaar vlies. Na het borduur van de losse onderdelen, knipte ik ze uit en haalde ze heel even door wat lauwwarm water. De onderdelen blijven dan na het drogen enigzins hard en dan kun je de bloemblaadjes nog een beetje in vorm brengen met natte vingers. Het zijn drie verschillende bloemvormen voor de variatie.
Ik bedacht om de losse onderdelen met brads aan elkaar te maken. Brads zijn gladde knopen met aan de achterkant een splitpen. De bloemcorsages blijven daarmee goed in vorm en kon ik vervolgens met een lijmpistool op de paspoplijfjes plakken, muurvast.
De paspoppen stonden op mijn demonstratietafel op de Kreavak in Houten en trokken de aandacht va de bezoekers van de stand.
Ik maakte nog wat meer dingen met de stofjes van Craft Cotton, maar daarover in een volgend bericht meer.
Gebruikte materialen (klik op de beschrijving voor de link naar de bijbehorende pagina's):


Kijk nog even mee naar de foto's van de prachtige stand met mooie materialen van NitiDesign:

3 opmerkingen:

Tialda zei

OOk nog steeds op mijn lijstje die paspopspeldenkussen. Erg mooi met al die verschillende technieken!

Bets zei

Ze zijn prachtig

Corina zei

Die zijn mooi geworden zeg, en die tip van het verstevigen ga ik onthouden.
Vind de bloem erop maakt hem echt af.

Ik heb er ook twee boven staan.

Corina