zondag 12 juni 2016

Tissuedoos

Tegenwoordig kun je tissues kopen in mooi gedecoreerde tissuedozen met allerlei prints. Maar past die decoratie nu net niet in je interieur, dan kun je er met de borduurmachine zelf een hoes omheen maken. Er zijn talloze patronen te vinden op internet voor zowel rechthoekige als vierkante tissuedozen.
Bij de borduurclub kozen we dit onderwerp om samen met elkaar te maken. De opbouw van de hoes bestaat over het algemeen uit een aantal losse onderdelen: zijkanten, bovenkant en soms extra onderdelen om bijvoorbeeld een dak van een huisje te vormen. 
Het borduren van de losse onderdelen wordt op (verstevigde) stof met eventueel tussenvulling geborduurd. Ik gebruikte voor mijn versie witte vilt met lichtgrijs borduurgaren. Door de combinatie van vilt met scheurvlies als onderlaag, hoefde ik de losse onderdelen niet extra te verstevigen. 
Omdat ik de onderdelen op de borduurclub maakte met mijn Janome 11.000, moest ik de bovenkant van de hoes in twee losse delen borduren. 
Daarna maakte ik de onderdelen met doorzichtig garen met een zigzag steek aan elkaar. 
Maar toen ik op pad ging om een hoge tissuedoos te kopen, kwam ik van een koude kermis thuis: geen tissuedoos meer te koop in de "oude" hoge maat. Alleen maar veel lagere dozen of vierkante...wat dan? 
Ik kocht twee lage dozen die ik heb "verbouwd" met schaar en met plakband op de juiste hoogte weer in elkaar heb geplakt. Tissues er weer in en gebruiken maar... :-)
Mocht je ook een hoes voor een tissuedoos willen borduren, hier vindt je patronen om ze te maken:


2 opmerkingen:

Tialda zei

Was weer een leuke dag met de borduurclub lijkt me! Fijn zo'n tissuebox cover, ik naaide er al een paar uit de Zo Geknipt1 boek... Maar eentje borduren lijkt me ook gaaf. Heeft de hema geen hogere dozen?

simoneannemone zei

Wat een mooie techniek hebben jullie weer uitgeprobeerd met de borduurclub.
Jullie laten elke keer weer zien hoeveel meer je kunt doen met een borduurmachine dan alleen maar plaatjes borduren.

Mooi!

Saskia