maandag 31 oktober 2011

Halloween

Op 31 oktober, vandaag dus, viert men in Amerika en Canada Halloween. Iedereen verkleedt zich zo eng mogelijk en kinderen gaan langs de deuren voor 'trick or treat'. Dit betekent: Als jij mij geen snoepje geeft, dan haal ik een grap met je uit! Veel mensen maken ook enge hapjes en drankjes, zoals bloederige milkshake. Men snijdt enge gezichten uit pompoenen, waarin dan weer kaarsen worden geplaatst.
De geschiedenis van Halloween gaat enkele eeuwen terug, tot de Pomona-dag van de Romeinen en het Samhain-festival van de Kelten. Dit waren feesten waarbij offers werden gebracht aan de goden, om ze te bedanken voor de oogst en steun te vragen voor de komende winter. De invloeden hiervan zijn later gemixt met Allerheiligen en Allerzielen. Dit zijn twee katholieke feestdagen die op 1 en 2 november werden gevierd. Allerheiligen was een dag waarop de heiligen werden herdacht. Op Allerzielen werden overledenen geëerd. Mensen verkleedden zich dan ook als engel, heilige of duivel en er werden vreugdevuren georganiseerd. In het oud-Engels heette Allerheiligen 'All Hallows' of 'All Hallow's Eve'. Dit werd later verbasterd tot Halloween.

De aandacht die in Nederland en België aan Halloween wordt besteed stijgt, maar heeft bij lange na niet het niveau van dat in de VS. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat op 11 november in de lage landen het Sint Maartenfeest wordt gevierd.
Ik houd wel van de sfeer, attributen en ambiance van Halloween, het heeft ook een link naar de herfst voor mijn gevoel en dat vind ik altijd een fijn jaargetijde...


zondag 30 oktober 2011

Handwerkbeurs Rotterdam


Behalve de bloemetjes op woensdag van de afgelopen twee weken, heb ik niet veel laten zien hier. We hebben een weekje herfstvakantie gehad met prachtig weer en leuke activiteiten en de afgelopen week heb ik wel van alles gedaan, maar geen berichten geplaatst. Dus het wordt weer eens tijd om iets van me te laten horen en zien...toch?
Heel wat bloggende handwerksters hebben al berichtjes geplaatst over de Handwerkbeurs in Rotterdam en hun aanwinsten laten zien.
Samen met drie borduurvriendinnen ben ik afgelopen vrijdag ook naar Rotterdam geweest.
Voor mijn gevoel was de beurs behoorlijk wat kleiner dan vorig jaar en op het gebied van machinaal borduren was er bitter weinig te zien. Gelukkig is dat niet mijn enige hobby..de andere stands hadden genoeg mooie dingen om ons een aantal uurtjes bezig te houden.
Mijn aankopen zijn bescheiden, ik kocht een punnikmolen, 6 bolletjes Catania katoen en het nieuwe boekje van Jo An Luijken en Jolijn Copier: Handschoenen en wanten brei je zo!
Ik wil heel graag de nieuwe Janome 12000 borduurmachine bekijken, dus misschien "moet" ik dan maar naar de Kreadoe...

woensdag 26 oktober 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~ Duizendknoop

Sinds dit jaar heb ik de duizendknoop in mijn tuin staan, een pol gekregen van een andere tuinierster.
Nadat ik het stukje duizendknoop (Persicaria) had geplant is deze gelijk aangeslagen en staat nu al geruime tijd te bloeien in de tuin.
Persicaria komt het beste tot z'n recht in een grote groep. Een vak van twee à drie meter lengte, bij een breedte van één tot anderhalve meter sorteert pas goed effect.
Persicaria groeit met wortelstokken en heeft de neiging zich flink uit te breiden. Over het algemeen is het Persicaria een gemakkelijke plant. Zelfs op zandigere grond groeit en bloeit de Persicari prima. Geef de plant een zonnige of halfschaduw plaats en een voedzame grond die niet al te droog wordt.
Er zijn inmiddels behoorlijk veel verschillende soorten duizendknoop gekweekt: met rode, roze tot witte bloemen, hoge en lage en bodembedekkers.
Ik wilde een licht gekleurde soort in de tuin planten, maar de duizendknoop is niet makkelijk te vinden bij de bekende tuincentra, ik heb ze daar nog niet kunnen kopen.
De duizendknoop is ~ Een bloemetje op woensdag ~ geworden, meer bijdrages vindt je weer bij Veronique.

woensdag 19 oktober 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~ Herfstaster

Een typische plant voor het najaar is de herfstaster, de naam zegt het al.
Herfstasters zetten de tuin in het najaar nog 1 maal in vuur en vlam. Het uitdoven van hun kleuren en het langzame verval van het blad markeren het eind van het tuinseizoen.
De meeste astersoorten zijn vaste planten die je door stekken of scheuren kunt vermeerderen.
De herfstaster is een makkelijk plant voor de boder die maar spaarzaam bemest hoeft te worden.
Voor bossigere planten knip je de scheuten in de lente terug wanneer deze 15cm lang zijn en later nog eens begin zomer. Het is het beste om de planten ten minste om de 3 jaar te scheuren voordat de bloei terugloopt en de binnenste pol te zwak wordt .
Zoals te zien is op de foto's is de herstaster geliefd bij vlinders en allerlei soorten insecten. De foto's heb ik begin oktober gemaakt toen het prachtig weer was en het een af en aan was met allerlei soorten beestjes en vlinders.
Gezien het jaargetijde mijn keuze voor ~ Een bloemetje op woensdag ~. Meer bloemetjes zijn weer te zien bij Veronique van Een sneller kloppend hart.

zondag 16 oktober 2011

24Kitchen

Sinds 1 oktober jl. is er een nieuw kanaal toegevoegd aan het al zeer ruime aanbod van televisiekanalen. Nu heb ik al eerder hier geschreven dat ik absoluut geen fervent televisiekijker ben, maar....het nieuwe kanaal 24Kitchen met o.a. Rudolph van Veen vind ik leuk om af en toe te kijken.
24Kitchen biedt dagelijks nieuwe afleveringen van verschillende kookprogramma’s, altijd boordevol inspiratie. De recepten zijn gezond, worden bereid met verse producten, en worden duidelijk uitgelegd zodat iedereen thuis kan meekoken.

Er is aandacht voor zowel de dagelijkse maaltijd, voor exotische gerechten uit verre landen, voor de heerlijkste taarten, maar ook voor de basis van al deze gerechten: prachtige, verse ingrediënten van eigen grond.
In Rudolf's Bakery deelt meesterkok en - patissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt en het ziet er verrassend gemakkelijk uit om te doen. Alle recepten vindt je op de bijbehorende website van het nederlandse kookkanaal en binnenkort kun je ook de kookkunsten van Jamie Oliver zien bij 24Kitchen.

vrijdag 14 oktober 2011

Elke maand een kledingstuk: oktober deel 2

Soms heb je van die patronen waarvan je wel een hele stapel zou kunnen maken. Dat geldt voor mij voor het patroon van een overslagbloes uit een bijlage van de Knipmode uit maart 2007. Ik vind het een heerlijk model dat ik bij voorkeur maak van een rekbare katoen. Ik heb inmiddels een versie in wit, grijs en oranje en ik maakte afgelopen week een exemplaar in grijs/rood gestrepte uitvoering.
Het model heeft aan de bovenkant een overslag met overhemdkraag die tussen de belegdelen ingestikt wordt. De onderkant van het voorpand wordt aan de stofvouw gelegd en geknipt. Ik moet de bloes dus over m'n hoofd aantrekken. In het patroon wordt gewerkt met een rits in de linkerzijnaad, maar omdat ik een rekbare katoen gebruik is dat in dit geval niet nodig. Het model is ook prima van niet rekbare stof te maken, maar dan is het wel raadzaam een rits in de zijnaad te verwerken.
Het achterpand heeft twee figuurnaden en de middenachternaad ligt niet aan de stofvouw waardoor er ook uit de achternaad nog wat ruimte wordt gehaald voor taillering.
Een tweede kledingstuk voor de maand oktober!

woensdag 12 oktober 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~Vlierbloesem/-bes

Voor ~Een bloemetje op woensdag ~ ook deze keer weer een struik die ik veelvuldig op de camping zag staan: de vlier(Sambucus) .
Hoewel de bloemschermen niet echt heel bekoorlijk zijn, als je ze van dichtbij bekijkt zijn het allemaal hele kleine, toch schattige, bloemetjes.
Aan de bloesem van de vlier worden voorspellende krachten toegeschreven. In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van eenentwintig juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.
Als de struik eenmaal goed gedijt, kan íe wel tot 10 meter hoog worden en in het najaar overladen zijn met talloze trossen vlierbessen.
Deze bessen worden gebruikt voor heel veel toepassingen. Vlierbessen kunnen prima gegeten worden, als ze eerst verwarmd zijn geweest.
Je kunt er bijvoorbeeld prima moes, jam of limonade van maken. Ook kunnen ze lekker zijn in saus, wijn of port of geconfijt met suiker. Rauw kun je er beter niet teveel van eten, zeker als ze nog niet rijp zijn. je maakt dan kans op een blauwzuurvergiftiging.

De andere bloemen op woensdag vind je bij Een sneller kloppend hart.

maandag 10 oktober 2011

Borduurclub oktober

Ik ben dol op bloemen in allerlei verschijningsvormen, vandaar dat ik ook graag meedoe aan ~ Een bloemetje op woensdag ~. Vorige week vrijdag was de borduurclub voor de maand oktober en ook daar hebben we voor een bloementhema gekozen. De bedoeling was om bloemen in 3D effect te gaan maken met elkaar.
De machines stonden allemaal druk te borduren aan de bloemen die we gekozen hadden, een zonnebloem, cyclaam en lampionnetje: herfstige bloemen dus.
Het borduurwerk van de afzonderlijke onderdelen voor de bloemen vergt nogal wat borduurwerk en dus ook borduurtijd, zodat we er niet aan toe kwamen om de bloemen in elkaar te zetten. Dat is het "huiswerk" voor de komende maand, de resultaten van ons borduurwerk zal ik dan ook pas kunnen laten zien.
De onderstaande bloemen waren al voorbereid, die kunnen dus al bewonderd worden:

donderdag 6 oktober 2011

Elke maand een kledingstuk: oktober

Ik ben er vroeg in de maand bij: een kledingstuk voor de maand oktober en dan heb ik ook nog een dubbel resultaat om te laten zien. 
Ik heb uit mijn omvangrijke stapel patroonbladen een aantal apart gelegd met modellen die ik beslist "ooit"nog eens wil maken. Juist dit stapeltje nodigt uit om uit te kiezen voor de uitdaging om minimaal 1 kledingstuk per maand te maken.
In de Knipmode van oktober 2007 stond een trui met lange col en heupboord. Ik had het model ooit eens bij iemand in "real live"gezien en vond het toen al een ontzettend leuk model.
In de Knipmode stonden verschillende combinaties van de trui: sportief, met laagjes, voor uitgaan en werk.
Ik heb gelijk maar twee versies van de trui gemaakt, beiden van een soepele rekbare stof.
Voor het eerste model koos ik een dunne gebreide tricot in gemeleerde grijstinten, voor het tweede exemplaar een lila/grijze dunne tricotstof.
De trui wordt helemaal met lock- en covermachine in elkaar gezet en afgewerkt. Het grijze exemplaar zat inderdaad redelijk snel in elkaar. Bij het lila/grijze exemplaar zat ik echt niet op te letten: ik lockte de col aan de onderboord en die vond ik toen wel erg wijd. En ja, toen ik die had ingenomen kwam ik erachter dat ik de onderboord niet in de halsrand van de col kon krijgen (natuurlijk te kort), zag ik pas wat ik had gedaan. Lekker suf, om de trui af te kunnen maken moest ik nog even bij de stoffenkraam langs om een nieuw stukje stof te kopen voor de col.
En toen ik nogmaals de lila/grijze stof goed bekeek, zag ik dat ik de buitenkant als goede kant had gebruikt. Niet echt een probleem, beide kanten zijn te gebruiken als goede kant, maar als ik had gekeken had ik het zeker andersom gedaan.
Ik had zeker geen haast, maar had later dat gevoel wel..enfin, ik heb er twee heerlijk draagbare truien bij die leuk staan, in de smaak bij puberdochter vallen (voor de goede orde voor mij, niet voor haar, duh..:-) goed te combineren zijn.

woensdag 5 oktober 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~Springbalsemien

Ik kan me nog herinneren dat mijn opa en oma deze plant in de tuin hadden staan in hun oude huis bij "Het Gein". Je ziet ze tegenwoordig nog wel bij boerderijen en dit jaar duiken ze ook ineens op verschillende plaatsen op de camping op: springbalsemien (Impatiens glandulifera).
De balsemien is een eenjarige plant die tot wel 2,5 meter hoog kan worden. De plant heeft opvallende 2-5 cm grote bloemen, die van juli tot september bloeien met een lila, roze of lichtgele tot witte kleur. De bloemen staan met twee tot veertien bloemen in trossen in de oksels van de bovenste bladeren.

De verspreiding van de zaden vindt mechanisch plaats, wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt, rollen de vijf delen hiervan zich op en schieten zo de zaden weg, van daar de naam "springbalsemien".

De bloemen worden tijdens de bloei heel veelvuldig door bijen en hommels bezocht. Dat zag ik ook toen ik de bloemen fotografeerde voor ~ Een bloemetje op woensdag ~.

Secret Santa editie 2011

Vorig jaar heb ik met veel plezier meegedaan met een door Tess georganiseerde Secret Santa.
Ook dit jaar neemt ze nogmaals de organisatie van een Secret Santa voor haar rekening.
De regels voor deelname en aanmelden voor deze actie zijn, vanwege enkele perikelen, wel strenger geworden, hier kun je daar alles over lezen .
De bedoeling is om een voor jou onbekende blogger te verrassen met een kerstpakketje ter waarde van 10 euro. Iedere deelnemer moet een "moodboard" maken wat hij/zij leuk leuk vindt, hobbies heeft of zou willen ontvangen van zijn geheime kerstman.
Je kunt je aanmelden voor 31 oktober a.s. Het pakketje moet uiterlijk 20 december bij de aan je toegewezen ontvanger op de deurmat vallen.
Leuk, ik doe weer mee!
tess-secret-santa

maandag 3 oktober 2011

E-reader omslag

Sinds een paar maanden heb ik een e-reader, waarvan ik met plezier gebruik maak. Heel bewust heb ik er destijds geen omslag voor gekocht, die vond ik er wel handig eruitzien, maar zo saaaaaaaiiii...
Het lezen met de e-reader gaat prima, maar doordat ik het oplaadsnoer en de oortjes ergens los en apart bewaar, ben ik het oplaadsnoer al eens kwijtgeraakt.
Goede reden dus om zelf een e-reader omslag te maken. Ik had in mijn stoffenvoorraad een aantal bij elkaar passende fat-quarters liggen, die hiervoor perfect zouden zijn.
De combinatie van de turquoise/bruine lapjes was ik helemaal weg van. De stofjes zijn van Marcus Brothers en Michael Miller.
De maat van de omslag knipte ik eerst uit het al eerder genoemde strijkplankmolton van de Hema.
Op het turquoise lapje heb ik een uiltje van Embroidery Library geborduurd, in de kleuren passend bij de gebruikte lapjes. Daarna heb ik de stof passend geknip voor de voor- en achterkant van de omslag.
Tussen de molton en de binnenkant van de stof, heb ik heel erg stevige tussenlaag van vlieseline gebruikt. Deze is toch nog enigzins naaibaar en beschermd na verwerking, de e-reader tegen stoten en beschadigen.
Om de e-reader in de hoes te houden gebruikte ik een restje schouderband dat ik tussen het biaisband naaide. Aan de binnenzijde een extra zakje voor het oplaadsnoer en oortjes (om muziek te luisteren).
Aan de buitenkant maakte in in de lengte een extra elastieke band die ik om de omslag kan vouwen zodat de e-reader niet uit de hoes kan vallen en een extra knoop met elastiekje om het helemaal zeker te weten.
Nu kan ik de e-reader als een boek vasthouden aan de omslag en heb ik al mijn spulletjes bij de hand.
Hier, hier en hier vindt je handleidingen om zelf een e-reader omslag te maken.