maandag 9 mei 2011

Zwaard- of vleugelnaald

Een zwaard- of vleugelnaald is een naaimachinenaald die wordt gebruikt om het effect van een "oogje" te maken. De naald heeft twee kleine flenzen ("zwaarden" of "vleugels") aan weerszijde van de naald, deze maken een gaatje in de stof door de vezels van de stof te scheiden. Het gaatje dat hierdoor ontstaat wordt opgehouden door het stiksel dat tegelijkertijd door de naald wordt gemaakt.
Je kunt zwaardnaalden in een verscheidenheid van formaten kopen, hoe groter de zwaarden hoe groter het gaatje in de stof zal worden. 

Een zwaardnaald kan ook worden aangeduid als "ajournaald". Met de naald kan op relatief eenvoudige wijze decoratieve patronen op randen van lakens, slopen, zakdoekjes en andere materialen die zijn gemaakt van strak geweven katoen, linnen of batist. Natuurlijke vezels zijn het meest geschikt om dit zogenaamde "heirloom" effect te creeren. Op de naaimachine kies je voor een decoratieve rand zoals bijvoorbeeld een festonsteek, honinggraatsteek of decoratieve sterretjesrand. Een complete uitleg hoe je dit doet, vindt je hier.
Ook voor de borduurmachine zijn speciale zwaardnaald patronen ontwikkeld. Het is bij het borduren van deze patronen aan te bevelen om de open teenborduurvoet te gebruiken (als je die hebt). Zo kun je het resultaat van je borduurwerk goed zien. Soms kan het nodig zijn om nogmaals over het werk te gaan, dus twee maal borduren. Het effect van de zwaardnaald wordt dan extra zichtbaar en benadrukt. 
Borduurpatronen voor de zwaardnaald zijn er te kust en te keur, je vindt ze bijvoorbeeld hier, hier of hier.
De borduurclub van aanstaande vrijdag staat in het teken van het borduren met een zwaardnaald, de resultaten volgen uiteraard nog.
En weer als afsluiter wat foto's van de afgelopen week in de tuin op de camping.

1 opmerking:

Between Me and You zei

Hello Alice, what a long time it has been since we last `spoke`! but I hope you are well.The embroidery is beautiful and I love the pics of your garden. The pansy is a fabulous colour! Best Wishes from me. x