vrijdag 26 april 2013

De zebratas ~ deel 2 ~ hij is af...

Een van de dingen die ik voor de beurs af wilde hebben, was de zebratas. Hij was af, de laatste randjes heb ik de vrijdag voor de beurs nog met de hand vastgenaaid. En maar goed ook, ik kreeg heel wat leuke reacties op de tas met bijpassende accessoires.
Ik schreef in een eerder berichtje al over de vorderingen van de tas, de eerste voorbereidingen kun je daar al zien en lezen.
De afwerking van de tas heeft daarna nog wel enige tijd in beslag genomen. Bij het in elkaar zetten van de losse onderdelen heb ik wat kleine extra's toegevoegd zoals een zilver/wit bandje met een pipingrandje tussen de boven- en onderkant van de voor- en achterkant. Hier en daar heb ik ook een bandje wit band er tussenuit laten steken als een lusje. Daar kan eventueel nog een leuke zebragadget aan gehangen worden.
Aan de binnenkant van de tas heb ik aan beide kanten zakken (1) gemaakt, ook weer afgewerkt met de bandjes en lusjes voor bijvoorbeeld je sleutelbos. Het ritsgedeelte bovenin de tas is doorgestikt en ook hier weer het wit/zilveren randje (2 en 3). De hele tas is weer gevoerd met strijkplankmolton, de tas is zo weer lekker stevig geworden en blijft dat ook. De zijranden heb ik opgebouwd met zwarte, maar ook met zebrastof (4) en de band van de tas is op het zwarte gedeelte in de lengte helemaal doorgestikt.
Na het bewerken en afwerken van alle losse onderdelen tot een voorkant, achterkant en tussenstuk, heb ik deze aan elkaar gestikt. De schouderband wordt er dan tussenuit gestikt. Als laatste heb ik de stikranden (je stikt de onderdelen naar buiten toe op elkaar) afgewerkt met een zwarte schuingeknipte bies.
Het is een fijne maat tas geworden, niet te klein, maar ook niet te groot. Ik denk dat ik hem ook echt ga gebruiken als schoudertas bij bepaalde gelegenheden.
Patroon: Leopard Bag van BFC Creations
Gebruikte stof: diverse zebrastoffen o.a. hier (klik) te koop
Als extra accessoires maakte ik er nog een brillenkoker of telefoonhoesje, een klein portemonneetje voor muntjes en een soort toilettasje bij.
Patroon brillenkoker:       A Stitch a Half Zebra Tote Bag
Patroon portemonneetje: A Stitch a Half Zebra Coin Pouch
Patroon tasje:                 A Stitch a Half Zebra Eyeglass Case


dinsdag 23 april 2013

Borduurbeurs Sliedrecht 2013

Eindelijk weer een berichtje op mijn blog..hehe, daar ben ik weer. De voorbereidingen voor de borduurbeurs in Sliedrecht slokten de laatste tijd al mijn energie en tijd op. Het afmaken van projecten, spullen bij elkaar zoeken, bestellijsten printen, inpakken, materialen opzoeken etc etc heeft blogtijd opgeslokt. Maar het was de inspanning waard.
Wat hebben we een ontzettend leuke dag gehad. Heel veel belangstelling voor onze stand, veel vragen en  enthousiaste reacties op heel veel van de gemaakte projecten.
Bets heeft op haar blog ook al een kort verslag van de dag neergezet en Miriam met de de foto's van de dag al twee pagina's gevuld (klik).
Ik heb heel veel vragen gekregen over van alles en nog wat. Toch waren er een aantal dingen waarover veel vragen gesteld werden. In eerdere blogberichten heb ik een aantal van die vragen behandeld, de tips en trucs die ik destijds heb opgeschreven, heb ik nogmaals bij elkaar gezocht. Als je op onderstaand onderwerp klikt, wordt je doorgelinkt naar het betreffende blogbericht(en):
Ik probeer in al mijn berichten zo veel mogelijk informatie op te nemen over gebruikte materialen, patronen etc. In de berichten staan de links opgenomen naar die specifieke informatie, de links zijn in de tekst anders gekleurd. Als je op deze link klikt vindt je heel veel van de gevraagde informatie, succes en veel plezier met lezen!
Bedankt voor alle leuke reacties, belangstelling en vragen die ik afgelopen zaterdag heb gekregen zowel over de inrichting van de stand als over de gemaakte projecten en mijn blog. Zo leuk om "live" te mogen ervaring dat het plezier in het maken van allerlei projecten en uitleg die ik daarbij wil geven ook zo gewaardeerd en graag gelezen worden. Dat geldt uiteraard ook voor de trouwe lezers van mijn blog die niet op de borduurbeurs zijn geweest en zo nu en dan een soortgelijke reactie plaatsen of mail sturen.
Nogmaals bedankt allemaal.....tot volgend jaar....??

donderdag 11 april 2013

Nog een keer met spiegeltjes borduren

Vorig jaar schreef ik al een keer over het borduren met spiegeltjes, klik voor het bericht hier. De zoektocht naar dezelfde spiegeltjes in Nederland leverde helaas niet op, we hebben ze toen in America besteld.
Maar dat hoeft niet meer: Anja van VHZ heeft de spiegeltjes in haar assortiment opgenomen en je kunt ze nu per setje van 4 bij haar bestellen of kopen tijdens de borduurbeurs in Sliedrecht.
In haar informatiebrief had ze een linkje opgenomen naar mijn berichtje over de spiegeltjes en naar het berichtje erover van Bets.
Leuk om alle gemaakte projecten met de spiegeltjes te bekijken. Ik kreeg gelijk de smaak te pakken en maakte nog een versie op een vilten omslag van een notitieblok. De omslag kocht ik kant en klaar bij de Action, maar is ook relatief eenvoudig zelf te maken, maar dat laat ik na de beurs een keer hier zien.
We nemen de geborduurde spiegelprojecten mee naar Sliedrecht, dan kun je in het echt even bekijken wat het precies inhoudt. En heb je dan de smaak te pakken, dan kun je gelijk naar de stand van Anja om de spiegeltjes aan te schaffen...

zaterdag 6 april 2013

Brillenkokers

Gisteren hebben we op de borduurclub in Gouda brillenkokers gemaakt met de borduurmachine. Op het internet zijn veel brillenkokerpatronen te vinden in allerlei soorten, maten en met verschillende technieken.
Je vindt ze onder andere hier (klik), hier (klik) en hier (klik).
Ik heb op 3 verschillende manieren een brillenkoker gemaakt, met name de manier waarop ik de achterkant van de brillenkoker heb gemaakt verschilt per exemplaar.
De gemeleerd grijze "Art Deco" brillenkoker heeft een achterkant van 1 laag vilt, zonder verdere versteviging.
Patroon: Art Deco Eyeglass Case van A Stich A Half
Garen: Madeira Super Twist, kleur Twilight, nummer 291

Bij de tweede brillenkoker heb ik bij zowel de voorkant als de achterkant tussenvulling (fiberfill) gebruikt.
Het borduren van de satijnsteek die als laatste de beide delen aan elkaar borduurt, gaat op deze manier iets lastiger. Je moet wel goed opletten dat de satijnsteek niet naast de delen "glipt". Het is een brillenkoker geworden waarin je bril goed beschermd is, hij is superzacht aan beide kanten.
Bij het borduren van de buitenste laatste rand ontstonden er wat lussen in het borduurgaren. Vervelend en ik vind dat niet mooi, maar de lussen zijn eenvoudig weg te werken. Gebruik daarvoor een soldeerbout met een wattage van maximaal 40 Watt. Met de warme punt smelt je het garen aan elkaar, de lussen smelt je weg en tegelijkertijd kun je het scheurvlies dat nog tussen de draadjes doorkomt ook wegsmelten. De buitenrand van de brillenkoker wordt hierdoor strak afgewerkt.
Patroon: Rose Lace Eyeglass Case van A Stitch A Half
Garen: Madeira Super Twist, metallic, kleurno. 983
Bij de derde brillenkoker heb ik de achterkant verstevigd met een stevig soort vlies dat ook gebruikt wordt voor tassen. Daarvoor borduurde ik eerst de achterkant op scheurvlies dat ik als mal heb gebruikt (5 en 6)en 7)om het verstevigingsvlies op maat te kunnen knippen (1).
Bij alle brillenkokers wordt eerst de voorkant geborduurd, inclusief het sierborduursel bovenop (2,3 en 4).
(de cijfers verwijzen naar de cijfers op de foto's)
Daarna wordt vanaf de achterkant van de ring de achterkant van de brillenkoker geborduurd.
Vervolgens plaats je met tijdelijke plakspray de eerste laag stof met de goede kant naar de onderkant op de achterkant van het borduursel, vervolgens plak je de verstevigingsmal (7), daarna nogmaals stof met goede kant naar boven aan de onderkant van de ring. Nu wordt de achterkant aan elkaar vastgezet. Voordat de laatste omranding wordt geborduurd, moet je natuurlijk wel eerst de stof aan de achterkant afknippen.
Deze manier van maken voldoet ook goed, de achterkant is stevig geworden met een zachte bovenkant.
Patroon: Peacock Lace Eyeglass Case van A Stitch A Half
Garen: Softrise, kleurnummer 104 (de kleur staat linksboven op de foto)
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de tweede methode, dus zowel boven als onder met tussenvulling. Dat geeft voor een brillenkoker het meest mooie en praktische resultaat.

De foto's laten niet het goede resultaat zien, de kleuren zijn niet kleurecht, daar baal ik een beetje van. De gebruikte garen hebben een glimmertje erin en geven een heel leuk effect. Enfin, kom je naar de borduurbeurs in Sliedrecht? Alle brillenkokers en heel veel van mijn andere projecten kun je daar met de goede kleuren bekijken en en uiteraard alle vragen over stellen...