zaterdag 29 januari 2011

Drops gilet

Ik had nog 1 kleur Drops Paris bolletjes liggen en die lagen naar me te lonken. De eerder gebreide vesten van hetzelfde garen, klik hier en hier, breiden lekker en snel weg. Dus nogmaals een vestje/gilet naar een Drops patroon op de pennen gezet.
Patroon: Drops Garnstudio, gilet met kabels, Drops patroonnummer 123-10 of Model nr. NE-005
Gebruikt garen: Drops Paris, kleurnummer 26, donkerbeige, 10 bolletjes a 50 gram
Naalden: 4 en 5 mm
De panden van dit gilet worden allen afzonderlijk gebreid. De afwerking van de mouwbies, voorbies en halsbies wordt tegelijkertijd met de panden gebreid.
Het ingenieuze aan dit patroon zit in de taillering van voor- en achterpanden. De minderingen voor de taille zitten verwerkt in het patroon van de kabels. In de kabels minder je een aantal steken en later meerder je die ook in het kabelpatroon. Zo ontstaat vanzelf de taillering in alle panden.
Zo heeft bijna elke patroon van Drops Garnstudio wel een aparte of leuke twist in het patroon, dat maakt ze dan ook bijzonder leuk om te breien.
De nieuwe collectie voor lente/zomer wordt momenteel op de site gepubliceerd, dagelijks verschijnen er meer patronen die gratis te downloaden zijn.

Op de site van Annemarie is de wekelijkse bloghop weer gestart, er staan weer bijzonder leuke projecten om te bekijken.

Buiten is het weer winters koud, maar binnen heb ik de voorjaarsbloeiers al staan....

maandag 24 januari 2011

Pillow Swap deel 2

Via de site van Dutch Sisters had ik me aangemeld voor de Pillow Swap.
De kussenhoes van Anne had ik in december al ontvangen, maar mijn kussenhoes liep behoorlijke vertraging op naar Schotland door TNT stakingen en barre weersomstandigheden hier en in Schotland.
Maar inmiddels heeft Anne ook mijn bijdrage aan de kussenhoesruil ontvangen, op haar site laat ze een paar foto's zien.
Ik had op basis van haar voorkeuren voor kleur en stijl op haar blog een kussenhoes gemaakt met de Crazy Quilt techniek en een aantal randen toegevoegd om de grootte van de hoes op 40 x 40 cm uit te laten komen.
Hier nog een compilatie van wat detailfoto's:

zondag 23 januari 2011

Queen Anne sjaal

Van mijn Secret Santa Liesbet kreeg ik twee bolletjes wol in parel- en anthracietgrijs. Het was 2 keer 50 gram Online Linie 110, Timona garen, 60% merinowool/50% polyacryl.
Maar wat maak je nu van twee bolletjes wol van 50 gram? Tot ik me bedacht dat ik het patroon van de Queen Anne scarf had uitgeprint om ooit nog eens te maken en dit het perfecte tussendoor werkje was om van de bolletjes te maken.
De nederlandse beschrijving van de gehaakte Queen Anne sjaal is hier te vinden. Op deze site vind je allerlei foto's van de Queen Anne sjaal in allerlei uitvoeringen en kleuren.

Het nieuwe boek van Amy Butler "Style Stitches" heb ik gisteren ontvangen. Ik kocht het bij Dorien van de Quiltboutique, de bestelling was de volgende dag al binnen. Wat een prachtig boek met heel veel mooie tassen en tasjes.Schitterende foto's van alle projecten en duidelijke beschrijvingen. Ik ga zeker met een aantal van de tassen meedoen voor de Amy Butler Style Stitches Sew Along.

Vanmiddag zijn we naar de vlooienmarkt in de Veemarkthallen in Utrecht geweest, 600 kramen met gebruikte spulletjes. Er was veel emaille, aardewerk en snuisterijen, maar de verkopers wisten prima de prijzen te maken.

donderdag 20 januari 2011

Amy Butler Style Stitches Sew Along

Op de site van Jos (Creabh) zag ik de vermelding van een ontzettend leuke "sew along" bij My Crafty Crap. 
Ook ik heb op mijn lijstje voor 10 projecten in 2011 het maken van een Amy Butler tas gezet.Dus als ik me hier ook voor aanmeld, sla ik twee vliegen in 1 klap en dubbele stok achter de deur...
De Sew Along gaat uit van het nieuwste boek van Amy Butler Style Stitches, twaalf makkelijke manieren naar 26 prachtige tassen.
In het boek staan in principe 12 verschillende tassen opgenomen, het aantal van 26 wordt bereikt door op een en hetzelfde patroon te varieren met grootte, riem en andere details.
De bedoeling van de Sew Along is om elke maand 1 van de tassen uit het boek te maken en over de vorderingen en resultaten iets te vertellen op je blog.
Amy Butler stofjes heb ik nog liggen. De Cosmo-tas is het eerste project voor de maand januari.
Ik denk niet dat ik echt alle twaalf tassen uit het boek ga maken, dat zie ik nog wel, eerst het boek maar bestellen.....

dinsdag 18 januari 2011

Velvet Birds

Afgelopen weekend heb ik de laatste hand gelegd aan het t-shirt waar ik mee bezig was op de laatste borduurclub. Ik moest nog wat draadjes verwijderen aan de achterkant en de kadersteken weggehaald.
Aan het borduursel zelf moest ik ook nog wat doen: de satijnsteken doorsnijden om het velvet/fluweel effect te creeren. Met een speciaal daarvoor bestemd mesje heb ik dat voorzichtig gedaan en het effect is leuk geworden. Alleen bij het zwarte garen is het niet zo goed te zien, vanaf grijstinten en lichter is het effect beter zichtbaar.
Patroon: Velvet Birds van Hatched in Africa
Afmeting: 137,6 mm x 137,8 (10% vergroot in Embird t.o.v. originele patroon)
Aantal steken: 30298 steken
Gebruikt garen: Aurifill Brillo kleurnummers 808 en 806, Janome borduurgaren kleurnummer 252 , Angel King  Strong silver 110, Robinson Anton Twister Tweed kleurnummer Zebra 79000
Om het patroon een andere uitstraling te geven, heb ik gekozen voor garens in grijs, zwart en gemeleerd garen. Het effect vind ik verrassend leuk.
De vleugels van de vogeltjes zijn geappliceerd, daarvoor gebruikte ik rekbare glimmend zilverkleurig kunstleer.
Langs de rand van de hals heb ik met het Aurifill Brillo garen een laddersteek met de naaimachine gemaakt.

Afgelopen zondag zijn we uitgewaaid op het strand van Hoek van Holland en is de vlieger voor het eerst uitgetest. Met het mooie weer en prima wind lukte dat in 1 keer prima.

vrijdag 14 januari 2011

Knipmode

Ik ben al heel lang lid van Knipmode, misschien al wel twintig jaar. Het exemplaar van februari lag al een week in huis, ik had er alleen even vluchtig doorheen gebladerd, maar nog niet echt goed gekeken.
Op de site van Sigrid las ik haar berichtje over de nieuwe Knipmode van febuari, dus vanmiddag met een kopje thee op de bank deze uitgave ook maar eens goed bekeken.
Inderdaad, wat een leuke modellen en patronen, ik heb wat van mijn favorieten bij elkaar gezet:

Wil je zelf ook even virtueel een paar pagina's van de Knipmode doorkijken, klik dan hier.

Op de site van Annemarie is de bloghop weer gestart, je kunt allerlei leuke creatieve projecten bekijken of zelf je foto toe te voegen.

In de tuin heb ik aan twee kanten pinda's, vetbolletjes, appels en voederhuisjes met vogelzaad hangen. Het is toch zo leuk die kleine druktemakertjes heen en weer te zien vliegen. We zien koolmeesjes, pimpelmeesjes, musjes, spreeuwen, merels, houtduiven, roodborstjes en sinds kort ook een hele familie grijs/zwarte vogeltjes met lange zwarte staarten. Het zullen wel een soort meesjes zijn, maar de exacte naam heb ik nog niet gevonden, maar ook deze zijn ontzettend leuk om bezig te zien.

dinsdag 11 januari 2011

Mouwloos vest met blaadjesmotief

Na het olijfgroene vest, ben ik eigenlijk gelijk doorgegaan met het breien aan een mouwloos vest met ingebreid bladmotief. Stilzitten op de bank en alleen televisie kijken is aan mij niet besteed, ik word na een half uurtje onrustig en wil iets doen. Breien is dan de activiteit die ik gelijk met televisiekijken kan doen en zappende manlief niet alleen op de bank laat zitten. 
Dit vestje breide opnieuw heerlijk weg en was redelijk snel weer van de pennen. Dat kwam ook omdat voorpanden en achterpanden in 1 keer worden opgezet, gebreid en afgewerkt.
Op de voorpanden en middenachter wordt een bladmotief ingebreid. De mouwingang heb ik anders gebreid dan in het patroon staat aangegeven. Voor de mouwrand heb ik de laatste/eerste 3 steken gelijk in ribbelsteek gebreid. Zo is de mouwrand direct afgewerkt en hoefde ik geen aparte mouwbies aan te breien. Ik wist niet zeker of ik voldoende garen had, vandaar dat ik voor deze oplossing heb gekozen.
Maar goed ook, ik hield krap een half bolletje garen over.
Voor het afwerken hoefde ik alleen de schoudernaden te sluiten en de voorbiezen en halsbies aan te breien.
Het opspannen van het vest deed ik achteraf. Dat bleek niet zo handig te zijn, omdat dat op deze manier in 3 delen moest en niet meer in 1 keer kon vanwege de gesloten schoudernaden.
Patroon: Gebreid DROPS mouwloos vest met blaadjes patroon 
Model nr. U-596, " - Mooi en vrouwelijk!"
Gebruikt garen: Drops Paris, 10 bolletjes van 50 gram, kleurnummer 09, kobaltblauw
Naalden: 4 en 5 mm

Orchideeen vind ik prachtig en ik heb altijd wel een exemplaar in de huiskamer staan, soms maandenlang. Maar het overhouden van orchideeen en het weer opnieuw laten bloeien is aan mij niet besteed, het lukt me gewoon niet. Maar mijn moeder is er een kei in, haar vensterbank is gevuld met bloeiende orchideeen op het moment. Veel gekregen van anderen die er net als ik geen heil in zien en wat is ze blij als het haar wel lukt.
Geniet mee van de mooie fragiele bloemen:

maandag 10 januari 2011

Appeltaart of tarte tatin

Het maakt mij niet uit, ik vind beide baksels even lekker. Toch wel regelmatig bak ik een appeltaart, appelcake of variant ervan, meestal voor het weekend. Het eind van het weekend haalt het baksel zeker niet, er wordt hier prima van gegeten.
Vorig jaar vond ik het boekje "Appeltaart" in een boekwinkel. In "Appeltaart" vind je recepten voor de heerlijkste taarten met appel en meer. Appelkruimeltaart met witte chocola, appel-frambozencrumble, boerenappeltaart en de bekende Holtkamps appeltaart om er maar een paar te noemen. Veel tips om de appeltaart lekker snel en met weinig moeite op tafel te zetten.
Ik zag op internet dat de auteurs nog een boekje hadden gemaakt: "Tarte Tatin".
Dat boekje heb ik op mijn kerstlijstje gezet en ook gekregen.
In dit boekje vind je allerlei variaties op de klassieke omgekeerde appeltaart van de dames Tatin. Naast een reeks zoete (bijvoorbeeld met ananas, rood fruit of banaan) zijn er ook veel hartige omgekeerde taarten te maken; denk bijvoorbeeld aan een tarte tatin van prei, van tomaat of van pompoen met chorizo.

Appeltaart
Auteurs: Jasmin Schults en Anaisa Bruchner
ISBN: 9789023012481
Gebonden, 19,3 x 19,3 cm, 64 blz., € 11,00

Tarte Tatin
Auteurs: Jasmin Schults en Anaisa Bruchner
ISBN: 978 90 230 1218 4
Gebonden, 19 x 19 cm, 64 blz., € 11,00
Je kunt beide boeken hier bestellen.

Voor een heerlijke cappucino, latte machiato of kopje/potje thee gaan we graag even naar Proef!
Daar kocht ik handige theefilterzakjes voor gebruik in combinatie met losse thee. Je vult het zakje met de gewenste hoeveeheid losse thee en hangt het zakje in de theepot, waarbij je het bovengedeelte van het filterzakje uit de pot laat, het deksel sluit en het zakje vastklemt. Je kunt nadat de thee getrokken is gemakkelijk het zakje weer verwijderen via het gedeelte dat buiten de pot is gebleven. Een doosje T-Sac bevat 100 filters, ze zijn ook hier te koop.
Bij Proef! verkopen ze ook speciaal gemengde losse thee. De variant "Zoet van de Lek" vind ik bijzonder en lekker. De combinatie van de ingredienten maken de thee zoet maar ook iets pittig.
Zoete chocolade-dadelthee, in een rijke mix van producten die eeuwenlang per stoomschip van ver werden aangevoerd over de rivier de Lek. Ingredienten: druiven, cocao bonen, chilepepertjes, dadels, cacaoschil, noot-krokantstrooisel, zonnenbloembloesem, aroma.
Hier vind je een leuk filmpje over Proef!
Overigens, hoe wordt het ook al weer gezegd: ik heb geen aandelen in genoemde producten of bedrijven, gewoon een tevreden klant.......

vrijdag 7 januari 2011

Fluweel borduren

Velvet embroidery of in goed nederlands fluweel borduren is een techniek die relatief nieuw is.
Het idee is echter vrij simpel uit te voeren. Bepaalde delen van een borduurpatroon worden in een satijnsteek uitgevoerd en enkele keren over elkaar geborduurd, allen in satijnsteek. Bij sommige van de patronen wordt tussendoor een kleurstop in het patroon gedigitaliseerd, zodat je met een lichte en donkere kleur kunt borduren (over elkaar heen). Rondom de satijnsteken wordt een stiksteek of andere steek geborduurd die de satijnsteken fixeert.
Als het borduurpatroon helemaal is uitgeborduurd, dan wordt in het midden van de satijnsteken met een heel scherp mesje of schaartje de satijnsteken doorgesneden. Op deze manier wordt een effect van fluweel gecreeerd. Als er twee kleuren over elkaar zijn geborduurd, dan zie je na het doorsnijden van de steken de onderste kleur verschijnen.
Hier vind je een uitleg met foto's erbij. Husqvarna heeft prachtige collecties om velvet te borduren, je vind ze hier, hier en hier.

Vandaag hebben we bij de borduurclub velvet patronen geborduurd.
Hieronder zie je de resultaten van ons gezellig dagje borduren:

Dit is mijn resultaat tot nu toe. Het patroon zit nog in de ring omdat ik aan de achterkant nog alle overbodige draadjes wil wegknippen. Het borduursel zit op een shirtje en dat wordt nog opgepimpt met hotfix. Het eindresultaat volgt snel.
En hierbij nog wat foto's van de mooie projecten die door de verschillende borduurclub leden waren gemaakt:

en hop....

Via de bloghop op o.a. de site van Annemarie en Moois van Me kun je weer veel projecten bekijken en ideeen opdoen....veel plezier!

dinsdag 4 januari 2011

Klussen en verven

Aan het begin van het jaar slaan nogal wat mensen aan het klussen als we de meneer bij het afvalbrengstation moet geloven. De container voor de (lege) verfblikken was inderdaad afgeladen vol en het was er druk.
Wij hebben deze twee vrije weken ook ingeruimd voor het nodige klus- en verfwerk.
Het zijn (nog) geen ingrijpende verbouwklussen geworden, maar we zijn bezig de gang en de huiskamer te verven.
Helaas heb ik van de gang geen foto's genomen hoe het eerst was, maar de foto's van het eindresultaat kan ik wel laten zien. De lambrisering en deuren waren eerst zachtgeel, de muren erboven wit.
Nu zijn de deuren en lambrisering parelwit (Historkleurnummer 6515, hoogglans) geworden en de muur erboven is middentaupe (Flexa color E4.05.75, muurverf extra mat) gemaakt.
Spiegel was geel en is nu ook parelwit, de kapstok was grenen en nu ok parelwit. Nieuwe lampen aan plafond en naast de spiegel en voor de verwarming een ombouw gemaakt.
We zijn blij met het resultaat, de huiskamer is iets meer werk, maar wordt ook mooi. De foto's daarvan volgen nog.

Bovenstaande foto's maakte ik met mijn nieuwe camera langs de Lek, het licht valt zo prachtig over het water door de bomen.

maandag 3 januari 2011

Uiltjes

Ik weet niet waar de fascinatie vandaan komt of wanneer het is begonnen, maar ik vind uilen en uiltjes heel erg leuk. Inmiddels zijn ze ook "in" geworden, want je ziet ze steeds vaker verschijnen, zeker op het www..

De weblog "My owl barn" is helemaal gewijd aan uilen en uiltjes in alle varieteiten, je kunt er zelfs een heuse Owl lover kalender downloaden. Je kiest dan zelf het plaatje dat je wilt toevoegen.
Je kunt de meest leuke stofjes met uilen kopen, kijk hier maar eens als je owl fabric intikt.
Bij Embroidery Library hadden ze al enige tijd geleden een leuke collectie borduurpatronen waarbij de uil centraal stond.
Ik heb ze geborduurd op de omslag van een schrijfmap, zowel aan de voor-, binnen- als aan de achterkant staat een uiltje. Het schrijfmapje is met kartonnage techniek in elkaar gezet, de benodigdheden kun je hier vinden.

Vandaar dat ik ook als 1 van de 10 projecten voor 2011, het uiltje haken naar het patroon van Matawi op het lijstje heb gezet. Ik vind het uiltje schattig en daarbij steun je tegelijkertijd bij de aanschaf van het patroon het goede doel. Hier lees je daar alles over.

Bij bijouteriewinkeljes kijk ik altijd naar leuke uiljuwelen, maar echt veel is er niet te vinden. Mijn collectie is zeer bescheiden:: een broche en twee kettingen. Maar wat een prachtige exemplaren kun je verder via het internet aanschaffen, klik hier, hier en hier. Mijn exemplaren staan linksonder in de collage.

Een van mijn kerstcadeautjes was een pakketje uit de buurtwinkel, een boek over het decoreren van taarten met kaneel-boerencakemix van de Stichting 's-Heren Korenmolen te IJsselstein. Vanavond heb ik de cake gemaakt, wat extra appels erin voor de smaak. Het is helaas geen geurweblog, maar hij smaakte zoals hij eruit zag: heerlijk!

zondag 2 januari 2011

Bloghop

Wat is een Blog Hop? Je kunt op de site van Annemarie een fotootje en een link naar je eigen blog toevoegen van een project dat je hebt gemaakt. Als dat alles is wat je wilt doen kan dat. Maar... wil je net als ik al deze fotootjes op je blog? Klik dan onderaan dit bericht (dus onder de al geplaatste fotootjes) op 'Get the code here'. Kopieer deze code naar een nieuw bericht in je eigen blog, publiceer dat bericht en je hebt dezelfde fotootjes op je blog. Elke nieuwe foto die wordt toegevoegd op een van de deelnemende blogs wordt dan ook weergegeven op de andere deelnemende blogs.

Op die manier kun je dus van blog naar blog hoppen, en hoef je niet telkens terug naar mijn blog (ook al ben je hier natuurlijk meer dan welkom!